rss

Cat te costa prostia de a alimenta gresit masina! Uitati de ajutorul baietilor de rampa

In ultima perioada foarte multi uita cu ce fel de combustibil merge masina personala si alimenteaza gresit automobilul.

Cat te costa prostia de a alimenta gresit masina! Uitati de ajutorul baietilor de rampa

Cum poti alimenta cu un combustibil gresit, totusi?


Multi oameni cred ca este imposibil sa puneti pur si simplu combustibil gresit in rezervorul masinii. In mod surprinzator, totusi, greselile de acest gen se intampla mai des decat va puteti imagina. Desi nu exista statistici oficiale, un club de automobile german a facut recent propriile statistici: Ei pretind ca exista aproximativ 20.000 cazuri in c are se alimenteaza cu un combustibil gresit, anual.


 Daca germanii, care sunt atat de faimosi in ceea ce priveste ordinea si corectitudinea, fac acest lucru pe o scara atat de larga, putem presupune ca celelalte natiuni fac acest lucru cel putin la fel de des. Ce soferi ar trebui sa fie mai atenti pentru a nu alimenta cu un combustibil gresit, totusi?Sunt predispus alimentarii gresite daca masina dvs personala are motor diferit fata de cea pe care o utilizati pentru munca. Daca sunteti ocupat si obosit si masina dvs este alimentata cu benzina si cea de la munca este diesel, este usor de uitat atunci cand ajungeti la benzinarie. De asemenea, marketingul agresiv al statiilor de carburant nu ajuta; Uneori, numele sunt atat de fanteziste, incat trebuie sa va petreceticeva timp asigurandu-va ca tipul de combustibil pe care il priviti inainte de a va decide sa il cumparati. Oamenii au de asemenea tendinta de a alimenta gresit masinile inchiriate: acest lucru se intampla destul de des.


Exista un numitor comun in toate cazurile de mai sus; soferul nu acorda atentia adecvata. Daca conduceti adesea masini diferita si sunteti prea ocupat pentru a avea timp sa verificati de doua ori, una dintre cele mai bune modalitati de a va asigura ca va amintiti este sa cunoasteti foarte bine consecintele.


Am pus motorina intr-un rezervor de benzina. Ce se  poate intampla acum?


Acest lucru este mai putin periculos pentru masina dvs. decat punerea benzinei intr-un rezervor de motorina, dar, din pacate, este si mai putin comun.Cele mai multe statii de benzina sunt echipate cu o duza diferita pentru motorina si benzina; Duza diesel este mai larga, deci este dificil sa nu observati ca nu se potriveste. Diferenta de dimensiune nu va va salva, totusi, daca sunteti distras si sau daca puneti combustibil intr-o canistra.


Ce se poate intampla daca in rezervor exista motorina in loc de benzina? Puteti deteriora serios convertorul catalitic si senzorii de oxigen. Repararea acestuia va va costa pana la 2000 lei. Din fericire, motorul in sine este destul de probabil sa ramana nedeteriorat.


Acesta ar trebui sa se opreasca imdediat ce il porniti. Daca puneti doar putina motorina in rezervor veti observa comportamentul atipic al motorului; Poate incepe sa-si piarda puterea sau sa se inrautateasca performanta. A


mintiti-va: daca observati astfel de modificari ale performantei motorului imediat dupa ce ati parasit benzinaria, trebuie sa va ganditi de doua ori inainte de a continua sa conduceti.


Am pus benzina intr-un rezervor de motorina. Ce se poate intampla acum?Din pacate acest lucru se intampla mai des si are consecinte mai grave decat punerea motorinei intr-un rezervor de benzina. Motoarele diesel moderne sunt foarte dependente de calitatea combustibilului; Alimentarea cu benzina poate duce la o catastrofa reala.


Motorina are o functie foarte importanta: nu numai ca alimenteaza motorul, ci si lubrifiaza pompa de injectie si injectoarele. Benzina nu are astfel de caracteristici si, ca atare, daca o puneti in rezervor, aceasta va provoca probleme majore pompei si injectoarelor.


Inlocuirea acestora va fi foarte costisitoare, nu uita. Injectoarele pot costa cateva mii de lei. In plus, benzina combinata cu aerul este mai inflamabila decat motorina, astfel incat puteti deteriora si pistoanele. Odata ce pompa, injectoarele si motorul sunt toate deteriorate, ar fi mai ieftin sa cumparati o alta masina decat sa o reparati necorespunzator.


Am alimentat combustibil gresit; ce fac?


Mai intai de toate, de indata ce ati realizat ca masina este alimentata necorespunzator, asigurati-va ca opriti motorul. Va puteti numi norocosi daca va dati seama ce se intampla inainte de a parasi benzinaria. Daca motorul nu a fost pornit inca, este recomandat sa reactionati imediat.


Va recomandam cu insistenta sa nu incercati sa conduceti singur la statia de reparatii. Daca aveti o masina cu motor diesel, acest lucru nu este in discutie.


O masina cu motor cu aprindere prin compresie va va permite sa conduceti pana la cateva sute de km atunci cand este alimentata gresit cu benzina desi daunele vor fi deja acolo cand pornesti.


Motoarele diesel sunt mai durabile, totusi: Acestea vor functiona adesea pana la capat, astfel incat masina dvs se va opri numai cand deteriorarea nu se va mai putea repara. Daca ati pus doar un pic de motorina intr-un rezervor pe benzina, atunci teoretic vorbind, ati putea conduce la mecanic.


CE TREBUIE SA FAC?


1. Cel mai important lucru pe care trebuie să-l faci este să nu porneşti motorul, asta în cazul în care şi-ai datseama de eroare în timp util. În caz contrat, vei afla foaret repede că ceva nu este în regulă. Motorul nu va mai funcţiona normal, iar într-un final acesta se va opri.


2. Dacă îţi dai seama că ai alimentat greşit înainte să porneşti motorul, împinge maşina de la pompă şi sună o firmă de tractare care să îţi ducă maşina în service. Dacă nu, îl poţi suna chiar pe mecanicul tău să îl rogi să vină în benzinăria cu pricina unde va începe scoaterea combustibilului din rezervor.


3. Dacă nu ţi-ai dat seama decât atunci când motorul îţi spune că ceva nu este în regulă, există foarte mari şanse ca paguba să nu fie foarte mare. Însă, dacă insişti după ce motorul se opreşte, fii sigur că nota ta de plată va fi una foarte mare. Este important să te asiguri că cei de la service înlocuiesc toate filtrele existente pe traseul de alimentare cu combustibil şi că au curăţat totul ca la carte.


4. Un alt lucru important este cantitatea de combustibil nepotrivit care a ajuns în rezervor. În cantităţi reduse sunt şanse mari să nu existe repercursiuni grave asupra motorului.


Situaţia cea mai neagră este atunci când un motor diesel este alimentat cu benzină pentru că se poate ajunge până la distrugerea acestuia.

Autor: AL
Sursa: Autolatest

Tags:
alimentare gresita peco, alimentare combustibil gresit petrom, baiat de rampa alimentare gresita, probleme injectoare motorina benzina, probleme dpf alimentare benzina, benzina in loc de motorina, motorina in loc de benzina