rss

Decontarea directa necesita factura fiscala cand faci reparatia in regie proprie

Conform ultimelor informatii unitatile service ilegale nu vor mai putea repara masini in regie proprie.

Decontarea directa necesita factura fiscala cand faci reparatia in regie proprie

Motivul principal este faptul ca firma de asigurari urmeaza sa ceara persoanei fizice care face reparatia in regie proprie factura ca aceasta a fost realizata intr-un service autorizat RAR ( mecanica si vopsitorie!).


Pana acum aceasta piata nu a fost reglementata pentru ca, soferii cereau sa-si faca masina in regie proprie si primeau o suma de bani in 15 zile de maxim 60% din valoarea lucrarilor dupa care mergeau cu masina intr-un service ilegal si plateau jumatate din reparatie.
Începând din 2017, legislația privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto permite decontarea directă în cazul avarierii vehiculelor, partea prejudiciată într-un accident rutier beneficiind în mod direct de la propriul asigurător de despăgubire, în anumite condiții. 


n proiect legislativ prevede acum două modificări importante cu privire la această procedură de decontare directă. Autorii proiectului arată că decontarea directă vine în sprijinul beneficiarului asigurării, asigurându-i posibilitatea de a repara repede vehiculul și la un service ales de acesta.


Inițiatorii au constatat, însă, că reparația vehiculului avariat ”se realizează în foarte multe cazuri în unități neautorizate, de către persoane nespecializate și în condiții improprii”. ”Beneficiarul despăgubirii directe, primește suma alocată de către societatea de asigurare și, din acel moment, nu mai există un control asupra modului în care acesta utilizează în mod real suma primită. Or, pe de o parte, domeniul căruia poate să îi aparțină avaria poate fi foarte variat, iar pe de altă parte avariile apărute pot fi de natură să afecteze în mod grav siguranța rutieră.O avarie la sistemul de frânare, la sistemul de direcție sau un alt tip de avarie la componente sau sisteme esențiale, de a căror reparație corespunzătoare depinde direct buna funcționare a vehiculului și implicit repunerea sa în circulație în condiții de siguranță, trebuie realizată de către o persoană autorizată, care astfel prezintă garanții atât cu privire la competența sa, cât și cu privire la posibilitatea angajării răspunderii sale”, arată autorii proiectului legislativ.


Prin urmare, aceștia propun ca dispoziției actuale din lege, care prevede că ”procedura de decontare directă se stabilește prin reglementări ale A.S.F.”, să i se adauge obligativitatea prezentării la societatea de asigurări a decontului reparației vehiculului avariat, în termen de cel mult 45 de zile de la data reparației într-o unitate autorizată, sub sancțiunea returnării sumei acordate cu titlu de decontare directă.


”Procedura de decontare directă se stabilește prin reglementări ale A.S.F. care trebuie să prevadă, sub sancțiunea returnării sumei acordate cu titlu de decontare directă, obligativitatea prezentării decontului în termen de maxim 45 de zile de la data reparației vehiculului într-o unitate autorizată”, este textul de lege propus de inițiatori.
Decontarea directă între asiguratorii RCA este aplicabilă la îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiții: 


a) accidentele auto se produc pe teritoriul României; 


b) vehiculele implicate în accidentele auto sunt înmatriculate/înregistrate în România; 


c) prejudiciile sunt produse exclusiv vehiculelor; 


d) ambele vehicule implicate în accidentul auto au asigurare RCA valabilă la data evenimentului; 


e) prejudiciile exclud vătămările corporale.


Decontarea directă nu afectează dreptul persoanei prejudiciate în urma unui accident auto produs de un vehicul asigurat RCA de a exercita acțiunea directă pentru recuperarea prejudiciului produs împotriva asigurătorului RCA al persoanei vinovate de producerea accidentului auto.Autor: AL
Sursa: Autolatest & Profitro

Tags:
decontare directa rca, reparatie in regie proprie, acte necesare rca regie proprie, service ilegal tinichigerie bucuresti, probleme decontare 15 zile regie proprie auto, amiablia regie proprie decontare directa 2019