rss

Detalii tehnice ale motorului diesel tri-turbo BMW M550xd 2012

BMW a prezentat in premiera in urma cu o saptamana primele detalii despre cel mai performant motor diesel al momentului.

Detalii tehnice ale motorului diesel tri-turbo BMW M550xd 2012

Acesta este de fapt un mai vechi trei litri cu 6 cilindri in linie care are acum trei sisteme de supraalimentare.


Da este exact BMW ofera pe o masina de serie primul diesel tri-turbo. Puterea maxima dezvoltata de acest agregat este de 381 Cp si 740 Nm, performante care sunt la nivelul unui propulsor pe benzina V8 supraalimentat de ultima generatie.


Din punct de vedere tehnic noul motor are o putere specifica de 127.3 CP/litru si aduce in prim plan supraalimentarea secventiala cu mai multe turbine pentru a avea performante de top si un consum cat mai mic de motorina.


De fapt conform celor de la BMW si Motorsport acest propulsor ajunge la 100 de km/h in doar 4.7 secunde si consuma in medie doar 9.9 litri.


Tehnica


Sistemul de supraalimentare Tri-Turbo al noului motor de la BMW functioneaza asemenea vechiului diesel de tri litri sd bi-turbo, respectiv incepand cu o turatie de 1.500 rpm functioneaza doar doua turbine de mici dimensiuni pentru a anula acceleratia greoaie a diesel-ului.


Incepand cu 2.000 rpm intra in functiune si cea de-a treia turbina de dimensiuni mai mare care functioneaza in regim maxim de la 2.700 rpm.


Din acel moment cele doua turbine mai mic nu mai functioneaza pentru ca puterea este oferita doar de catre turbina mare.


In acest fel motorul diesel al celor de la BMW nu are nici un fel de pierede la capitolul inertie si ofera performante de top chiar si in zona rosie a turometrului de 5.500 rpm asemenea vechilor motoare diesel cu injectie clasica in antecamera.Autor: AL
Sursa: Autolatest

Tags:
Detalii, tehnice, motorului, diesel, tri-turbo, M550xd, 2012,