rss
Siguranta Rutiera-Incalci legea platesti scump cu noul Cod Rutier 2013

Siguranta Rutiera-Incalci legea platesti scump cu noul Cod Rutier 2013

In urma cu ceva vreme au fost anuntate ultimele reglementari ale Codului Rutier 2013.

De aceasta data si Romania trece la un regim mai drastic de pedepsire a celor care incalca regulamentul rutier.


Asadar, daca pana acum soferii din Romania puteau sa mearga cu masina fara sa respecte legile de circulatie datorita unui sistem de taxe care nu a reprezentat nici un imediment pentru soferi, acum a venit timpul sa ne gandim de doua ori atunci cand vrem sa incalcam regulile de circulatie.


Pentru a creste siguranta rutiera si a scadea numarul de accidente mortale aratate ani de zile atat de AGRPS Romania cat si de companii precum Michelin Romania care militeaza spre un trafic mai sigur, codul rutier 2013 va avea cateva schimbari de proportii la capitolul amenzi.


Amenzi şi pedepse drastice, pentru cele mai periculoase abateri


Oficialii de la MAI au identificat de asemenea principalele cauze ale accidentelor rutiere şi doresc să sancţioneze cât mai dur aceste abateri de la lege. Este vorba despre consumul de băuturi alcoolice la volan, de viteza excesivă şi de neacordarea priorităţii pentru pietoni.
Astfel, pedepsele pentru nepurtarea centurii de siguranţă şi a căştii de protecţie, la motociclişti şi mopedişti, vor creşte de la amenzi de 160-240 de lei în prezent, la 720-1.600 de lei. Punctele de penalizare pentru această sancţiune vor fi de asemenea majorate, de la 2 la 6. Şoferii vor fi de asemenea traşi la răspundere şi pentru copiii care îi însoţesc în maşini şi nu poartă centura de siguranţă sau echipamentele omologate.


Şoferii care trec pe culoarea roşie a semaforului vor fi sancţionaţi cu suspendarea permisului auto pe o perioadă de 2 ani şi o amendă cuprinsă între 10.000 de lei şi 16.000 de lei.


Şoferii care trec pe roşu şi provoacă un accident de circulaţie din care rezultă avarierea altui vehicul sau pagube materiale vor fi sancţionaţi cu suspendarea permisului pentru 3 ani şi amendă de 10.000-16.000 de lei.
Şoferii care nu respectă regulile la trecerea căii ferate vor fi sancţionaţi cu suspendarea permisului pe 3 ani şi amendă de 10.000-16.000 de lei.


Şoferii care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice, dacă alcoolemia se află sub limita penală de 0,8, se aleg cu permisul suspendat 3 ani şi amendă între 10.000 şi 16.000 de lei.


Dacă în urma acestei fapte are loc şi un accident de circulaţie, atunci şoferul se alege cu permisul suspendat 4 ani şi o amendă similară.


Şoferii care conduc un autovehicul pe contrasens, pe autostradă, primesc amendă între 10.000 şi 16.000 de lei şi au permisul suspendat 3 ani.Autor: AL
Sursa: Autolatest