rss

Pentru a merge pe viitoarea autostrada Comarnic-Brasov platesti 7 lei de masina

Autolatest prezinta in premiera primele detalii oficiale despre cel mai nou proiect de autostrada din Romania.

 Pentru a merge pe viitoarea autostrada Comarnic-Brasov platesti 7 lei de masina

Autostrada Comarnic-Braşov va avea o lungime de 60 km, din care 53,215 km de autostradă propriu-zisă şi aproximativ 7 km de legături (tot în regim de autostradă) spre localităţile pe lângă care trece, respectiv Sinaia, Buşteni, Predeal şi Râşnov. 


De asemenea, precizăm că lucrările de artă prezente pe această autostradă vor fi: 19 viaducte în lungime totală de 2,964 km, 15 poduri în lungime totală de 0,135 km şi aproximativ 20 km de tuneluri, câte 9,77 km de tunel pe fiecare parte, astfel: 2,9 km la Sinaia, 3,11 km la Buşteni şi 3,7 km la Predeal.Autostrada va începe de la intersecţia dintre DN 1 şi DJ 101 R (podul dinspre Breaza) şi se va termina la Cristian, asigurând legătura atât spre Ghimbav, cât şi spre DN 73, în apropierea centurii Braşovului. Această autostradă va avea 3 ieşiri, respectiv: între Sinaia şi Buşteni, la Predeal şi la Râşnov. 


În ceea ce priveşte negocierea preţului realizată în anul 2013, de către Guvernul României şi CNADNR SA  pentru Autostrada Comarnic – Braşov, facem următoarele precizări: 


-din cei 60 km de autostradă, aproximativ 40 km (adică partea fără tuneluri) au un cost total de 1.070 mil. Euro, iar cei aproximativ 20 km de tuneluri (9,77 km pe fiecare parte) au un cost total de 396,368 mil. Euro.


-în cazul tunelelor, menţionăm că standardul de cost pentru tunel pe o autostradă de munte este 27 mil. Euro/km (fără TVA), iar în urma negocierilor, preţul obţinut este de 20 mil. Euro/km (fără TVA), adică mai puţin cu 7 mil. Euro/km. 


Precizăm că la negocierile privind realizarea Autostrăzii Comarnic-Braşov au participat în permanenţă, în plus faţă de finanţatorii ptivaţi şi reprezentanţii BEI şi BERD, care sunt de asemenea interesaţi să finanţeze acest obiectiv. Astfel, preţul a fost stabilit de către experţii consorţiilor participante, un consultant extern idependent şi experţii băncilor finanţatoare. 
În ceea ce priveşte nivelul tarifului de utilizare a Autostrăzii Comarnic – Braşov, menţionăm următoarele:


-valoarea de 5,7 lei fără TVA, 7 lei cu TVA va fi pentru un autoturism (acesta este tariful de utilizare pentru toţi cei 60 km, de la intrarea pe podul Breaza şi până la ieşirea în Cristian).


-pentru distanţe mai mici, tarifele sunt reduse în funcţie de numărul de km parcurşi pe autostradă. (de exemplu, pentru distanţa Comarnic


- Sinaia tariful va fi de 2,8 lei fără TVA, respectiv 3,5 lei cu TVA pentru un autoturism).


Acestea sunt cele mai mici tarife de autostradă din UE, modul de stabilire a acestora ţinând cont de realităţile concrete din România, respectiv de puterea de cumpărare a cetăţenilor români.

Autor: AL
Sursa: Autolatest

Pentru, merge, viitoarea, autostrada, Comarnic-Brasov, platesti, masina