rss

Care este cea mai aspra amenda a noului cod rutier 2013-2014

In urma cu ceva vreme a intrat in vigoare noul cod rutier, primul instrument legal eficient de a reduce accidentele rutiere din Romania.

Care este cea mai aspra amenda a noului cod rutier 2013-2014

Acum este foarte simplu, daca conduci o masina beat, fara carnet sau mergi cu o viteza mai mare de 60 de km/h fata de viteza legala platesti o amenda de peste 2.000 euro!


Cea mai aspră sancţiune din Codul rutier, de 2 ani suspendare a permisului, va fi aplicată pentru accidente grave cauzate de consumul de alcool, depăşirea cu peste 60 km/h a limitei de viteză, circulaţia pe contrasens, trecerea nepermisă a căii ferate sau şofatul fără carnet sau cu carnet suspendat.


Sancţiunile au fost prezentate de către ministrul de Interne, Radu Stroe, în şedinţa de guvern, cu precizarea că aceste teme au fost discutate cu grupurile parlamente şi oganizaţiile interesate.Premierul Victor Ponta declara luni că dacă ministrul de Interne Radu Stroe va avea până miercuri "o formă agreată" a Codului rutier, atunci acesta va fi adoptat în şedinţa de Guvern.


În forma revizuită a proiectului Ordonanţei de urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, publicată în 20 septembrie pe site-ul Ministerul Afacerilor Interne, sancţiunile din noua legislaţie rutieră au fost modificate substanţial faţă de proiectul de act normativ iniţial, cea mai mare amendă fiind stabilită la 9.600 lei, faţă de 16.000 de lei, iar suspendarea permisului, după un accident grav, urmând să vizeze o perioadă de cel mult doi ani, faţă de cinci.


În forma revizuită, făcută publică la nouă zile după cea iniţială, au fost incluse sancţiuni sensibil mai mici decât cele din prima variantă a proiectului.


La articolul dedicat claselor de sancţiuni, cele prevăzute la clasa a VI-a erau în forma revizuită între 51 şi 120 de puncte de amendă, ceea ce înseamnă că un şofer va fi obligat să scoată din buzunar până la 9.600 de lei.


În forma iniţială a proiectului de act normativ, cea mai severă clasă de sancţiuni era între 125 şi 200 de puncte de amendă, respectiv o sumă maximă de 16.000 de lei.

Autor: AL
Sursa: Autolatest

Tags:
noile amenzi cod rutier 2013, valoare amenda cod rutier, cod rutier 2014, noul cod rutier, amenzi soferi 2013, modificari cod rutier, condus beat, viteza maxima rada, amenda mai mare decat cost masina