rss

Care este durata de viata a anvelopelor? Care sunt cele mai bune

Pentru inceput este necesar sa stii data fabricatiei anvelopelor pentru a vedea exact ce varsta au si
daca este necesar sa fie inlocuite sau nu, luand de asemenea in calcul si nivelul de uzura al acestora.

Care este durata de viata a anvelopelor? Care sunt cele mai bune

Care este varsta anvelopelor tale?


Codul DOT de pe anvelopaeste cel care ne informeazaasupra datei de fabricatie, anulsi saptamana de productiesunt trecute pe lateralulanvelopei.


La sfarsitul codului DOT vei gasi un numar formatdin patru cifre. Primele douacifre reprezinta saptamana incare au fost produse in timp ceultimele doua reprezinta anul.De exemplu, in cazul in care numarul de pe anvelopa are codul 1618, vom constata ca au fostfabricate in a 16-a saptamana din anul 2019.


Durata de viata a pneurilor variaza in functie de mai multi factori:


- Stilul de condus si obiceiurile la volan


- Clima


- Tipul de anvelope


-Cat de bine sunt intretinute
Chiar daca anvelopele tale arata ca sunt in stare buna, este recomandat si de preferat sa leinlocuiesti daca au depasit deja 10 ani de la data fabricatiei.


Ce factori cauzeaza uzura anvelopelor?


Exista mai multi factori care contribuie la uzura anvelopelor insa principalii vinovati sunt conditiilerutiere, cum ar fi gropile si loviturile.


Pentru a-ti pastra in cele mai bune conditii anvelopele urmeaza sfaturile de mai:


Verifica rotile sa fie aliniate corespunzator


O aliniere incorecta a rotilor va afecta modul in care anvelopele sunt rulate si modul in care semanevrezeaza masina.


Poti face o geometrie a rotilor periodic la un service auto specializat unde unmecanic profesionist poate constata starea rotilor si le poate regla pozitia in caz de nevoie.


Pastreaza presiunea corecta in anvelopeVerifica periodic presiunea din anvelope, astfel incat sa fie mereu in parametrii optimii. Poti afla aceasta informatie folosind un senzor de monitorizare TPMS care iti va spune zi de zi ce presiune auanvelopele de pe masina in timp real.


In caz de presiune scazuta poti merge la un service autopentru a le umfla cu cantitatea de aer necesara.Schimba anvelopele odata ce se schimba sezonulNiciodata sa nu folosesti anvelope de vara in anotimpul geros sau viceversa.


Anvelopele de iarna nu sunt create pentru a rezista la temperaturi foarte mari, compusul de cauciuc nu se preteaza pentru vremea calduroasa.Acelasi lucru se intampla si cu anvelopele de vara, acestea nu sunt destul derezistente pentru a face fata conditiilor grele din timpul iernii. Schimba anvelopele ori de cite ori seschimba sezonul. Pentru a pastra in conditii optime setul de anvelope ramas, depoziteaza-l intr-unhotel de anvelope unde vor fi pastrate in cele mai bune conditii.


Nu lasa anvelopele mult timp in soare


Parcheaza pe cat posibil masina departe de lumina directa a soarelui. Acest lucru va minimizaefectele nocive ale razelor UV asupra cauciucului.


Daca nu ai un loc de parcare in interior, incearca saparchezi intr-o zona umbroasa.Roteste periodic anvelopele intre elePentru a mentine anvelopele la acelasi nivel de rulare trebuie sa le rotesti regulat, astfel incat sa fieasezate de pe spatele masinii in fata si invers.


Ar trebui sa faceti acest lucru la fiecare verificare inservice sau odata la 10.000 km. Anvelopele din fata se vor toci mai repede, deci este important sa lerotesti in mod regulat pentru a raspandi uniform uzura.


Nu circula cu viteza foarte mare


In afara de aspectele legate de siguranta si cele legale, caldura mai mare generata de viteze mari facca anvelopele sa se uzeze prematur.


Nu conduce agresiv


Acest lucru ar trebui sa fie evident, insa indicat ar fi sa conduci mereu cu atentie. Virajele agresive,franarile puternice si accelerarile extreme vor degrada mult mai repede anvelopele.


Nu supraincarca masina


Cu cat masina este mai grea, cu atat mai multa presiune va pune asupra anvelopelor, asa ca nu osupraincarca inutil.


Elmina toate elementele grele de care nu ai nevoie in masina.In concluzie, ce durata de viata au anvelopele? Raspunsul va ramane mereu acelasi, nimeni nu poatesti cu exactitate!


Daca tii cont de sfaturile de mai sus si urmezi cu strictete un program deintretinere, anvelopele vor rezista mai mult decat in mod obisnuit.

Autor: AL
Sursa: Autolatest

Tags:
anvleope vara, cele mai bune anvelope, unde schimb anvelopele vara, service roti bucuresto, geometrie roti e36 autosoft, pret geometrie autosoft 2019