rss

Ce este certificatul obligatoriu de conformitate pentru inmatricularea unei masini in 2013

Poti inmatricula masini in 2013 doar daca au carte de identitate si certificat de conformitate.

Ce este certificatul obligatoriu de conformitate pentru inmatricularea unei masini in 2013

Din acest an, persoanelor fizice si juridice care achizitioneaza vehicule noi, aflate la prima inmatriculare, nu li se mai elibereaza Cartea de Identitate, daca, odata cu celelalte acte necesare, nu prezinta la Registrul Auto si Certificatul de Conformitate al vehiculului, in original. 


Toate persoanele care achizitioneaza vehicule noi (aflate la prima inmatriculare) incepand cu data de 1 ianuarie 2013 trebuie sa solicite comerciantului certificatul de conformitate al vehiculului, dealer-ul avand obligatia sa-l elibereze pe loc, se arata intr-un comunicat al RAR.Certificatul de Conformitate are rolul de a atesta ca vehiculul este conform cu prevederile legislative in vigoare. Absenta Certificatului de Conformitate conduce, in cele din urma, la imposibilitatea inmatricularii autoturismului.
Comerciantii trebuie sa elibereze Certificatele de Conformitate (pe care le obtin de la producatori) pentru toate vehiculele care detin omologare CE de tip.


In caz contrar, se fac responsabili de eventualele probleme cauzate cumparatorilor, ce decurg din aceasta situatie.


Prezentarea la Registrul Auto Roman a Certificatului de Conformitate CE in original este necesara pentru toate vehiculele noi (autovehicule, remorci, autovehicule cu 2 sau 3 roti, cvadricicluri, tractoare agricole sau forestiere), cu exceptia, pentru o perioada limitata, a unor autovehicule de transport marfa sau persoane si remorci cu caracteristici speciale, sau a unor vehicule care nu au fost omologate comunitar (cum ar fi unele vehicule care provin din afara Uniunii Europene sau care au fost omologate national).


Registrul Auto Roman precizeaza ca Certificatul de Conformitate este necesar si in cazul vehiculelor noi care detin omologare comunitara de tip si care sunt achizitionate individual din alte state. Documentul va fi, de asemenea, solicitat de la comerciant.


"Pentru a fi siguri ca masura obtinerii Certificatelor de Conformitate va fi pusa in aplicare in termenul legal, fara a crea neplaceri cumparatorilor de vehicule noi, Registrul Auto Roman a desfasurat deja actiuni de informare a producatorilor de vehicule, a reprezentantilor acestora si a comerciantilor de vehicule privind obligatiile ce le revin", se arata in comunicatul emis de RAR.


Certificat de conformitate auto 2013


Definitie: Document emis pe baza regulilor unui sistem de certificare si care indica existenta increderii adecvate ca un produs, identificat corespunzator, este conform cu un anumit standard sau cu un alt document normativ. 
Certificatul de conformitate este reglementat de Lege nr. 608/2001 privind evaluarea conformitatii produselor, republicata 2008 


Pozitia RAR:Referitor la Certificatul de Conformitate al vehiculului - OBLIGATORIU de la 1 ianuarie 2013


Registrul Auto Român informează persoanele fizice şi juridice care vor achiziţiona vehicule noi, (aflate la prima inmatriculare) de la 1 ianuarie 2013, că nu li se va elibera Cartea de Identitate, dacă, odată cu celelalte acte necesare, nu vor prezenta la RAR şi Certificatul de Conformitate al vehiculului în original.


Toate persoanele care vor cumpăra autoturisme trebuie să solicite comerciantului certificatul menţionat mai sus, dealer-ul având obligaţia să-l elibereze pe loc.


Certificatul de Conformitate are rolul de a atesta că vehiculul este conform cu prevederile legislative în vigoare.
Absenţa Certificatului de Conformitate, conduce în cele din urmă la imposibilitatea înmatriculării autoturismului.
Comercianţii trebuie să elibereze Certificatele de Conformitate (pe care le obţin de la producători) pentru toate vehiculele care deţin omologare CE de tip. În caz contrar, se fac responsabili de eventualele probleme cauzate cumpărătorilor, ce decurg din această situaţie.


Prezentarea la Registrul Auto Român a Certificatului de Conformitate CE în original este necesară pentru toate vehiculele noi (autovehicule, remorci, autovehicule cu 2 sau 3 roţi, cvadricicluri, tractoare agricole sau forestiere), cu excepţia, pentru o perioadă limitată, a unor autovehicule de transport marfă sau persoane şi remorci cu caracteristici speciale, sau a unor vehicule care nu au fost omologate comunitar (cum ar fi unele vehicule care provin din afara Uniunii Europene sau care au fost omologate naţional).


Pentru informaţii în acest sens, nu ezitaţi să vă adresaţi societăţii de la care achiziţionaţi vehiculul.Registrul Auto Român precizează că Certificatul de Conformitate este necesar şi în cazul vehiculelor noi care deţin omologare comunitară de tip şi care sunt achiziţionate individual din alte state. Documentul va fi, de asemenea, solicitat de la comerciant.


Pentru a fi siguri că măsura obţinerii Certificatelor de Conformitate va fi pusă în aplicare în termenul legal, fără a crea neplăceri cumpărătorilor de vehicule noi, Registrul Auto Român desfăşoară deja acţiuni de informare a producătorilor de vehicule, a reprezentanţilor acestora şi a comercianţilor de vehicule privind obligaţiile ce le revin.

Autor: AL
Sursa: Autolatest & RAR & Avocatnet

Tags:
certificat de conformitate rar 2013, certificat conformitate obligatoriu vanzare auto, vehiculele noi (autovehicule, remorci, autovehicule cu 2 sau 3 roţi, cvadricicluri, tractoare agricole sau forestiere), cu excepţia, pentru o perioadă limitată, a unor autovehicule de transport marfă sau persoane şi remorci cu caracteristici speciale, sau a unor vehicule care nu au fost omologate comunitar, unde platim, cum certificam o masina in 2013, inginerii rar, taxa certificare auto 2013, probleme inmatriculare, certificat conformitate auto oblogatoriu