rss

Ce trebuie sa faci cand masina ta incepe sa acvaplaneze? Sfatul expertilor

Se spune că acvaplanarea este unul dintre cele mai periculoase fenomene care au loc în trafic, toamna. Cu toate acestea, mulți șoferi nu știu să îl contracareze.

Ce trebuie sa faci cand masina ta incepe sa acvaplaneze? Sfatul expertilor

Nokian Tyres publică rezultatele unui studiu potrivit căruia toamna șoferii consideră că cele mai mari riscuri în trafic sunt depășirile periculoase, nepăstrarea distanței corespunzătoare față de vehiculul precedent, acțiunile neașteptate ale celorlalți șoferi, viteza excesivă și acvaplanarea.


Riscul acvaplanării este cât se poate de real în special în timpul ploilor torenţiale abundente. Anvelopele de calitate și presiunea corectă a pneurilor reduc acest risc, însă cel mai important lucru este ca şoferii să îşi păstreze calmul şi să reacţioneze în mod corespunzător.„Când mașina începe să derapeze pe pelicula de apă creată pe carosabil, șoferul nu trebuie să frâneze. În schimb acesta trebuie să apese ambreiajul și să ridice piciorul de pe pedala de accelerație pentru a reduce viteza.


De asemenea este important să mențină traiectoria mașii în direcția de deplasare. Dacă roțile sunt virate mult dreapta sau stânga, odată cu recăpătarea aderenței există riscul unei schimbări bruște de direcție la care șoferul este în imposibilitate de a reacționa. În plus, șoferul nu trebuie să accelereze pe parcursul producerii fenomenului de acvaplanare”, spune Matti Morri, Director Tehnic Serviciul Clienți la Nokian Tyres.


Cum să eviți acvaplanarea


-Trebuie să reduci viteza pe timp ploios; nici măcar anvelopele noi nu pot împiedica producerea efectului de acvaplanare dacă viteza este prea ridicată.


 -Verifică uzura anvelopelor tale – trebuie să ai un indice de uzură de cel puțin patru milimetri.
 -Verifică presiunea pneurilor, deoarece presiunea extrem de redusă crește foarte mult riscul de acvaplanare.
 -Ocolește șanțutile pline cu apă care se formează pe șoselele principale.Cum să reacționezi la acvaplanare


 -Rămâi calm!
 -Apasă ambreiajul și ridică piciorul de pe pedala de accelerație pentru a reduce viteza.
 -Nu vira stânga-dreapta, ci păstrează direcția de deplasarea până la recăpătarea aderenței.
 -Nu frâna sau accelera pe parcursul derapajului, căcă riști să reduci și mai mult aderența.

Autor: AL
Sursa: Autolatest

Tags:
Nokian Tyres, Nokian Tyres acvaplanare, sfatul specialistului acvaplanare, Nokian Tyres romania, pret Nokian Tyres 2016, cele mai bune anvelope de iarna, Nokian Tyres vs michelin aplin, Nokian Tyres vs continental, Nokian Tyres vs pirelli sottozero