Banner-Autolatest-2021 CEED
Banner-Autolatest-2021 CEED
previous arrow
next arrow

Cine are rable ruginite si poluante nu mai trece ITP-ul! De luni 21 Mai toate statiile ITP au camere video

Şoferii care vor fi surprinşi în trafic cu Inspecţia Tehnică Periodică (ITP) expirată vor fi amendaţi, iar poliţiştii vor reţine talonul maşinii şi plăcuţele cu numerele de înmatriculare.

Certificatul de înmatriculare şi plăcuţele cu numărul de înmatriculare se restituie proprietarului de către Poliţia Rutieră, la încetarea suspendării înmatriculării vehiculului.]

″Începând cu data de 20 mai se introduce noţiunea de suspendare a înmatriculării autovehiculului, operaţiune care constă în interzicerea temporară a folosirii acestuia pe drumul public. Modificările legislative vin pe fondul transpunerii unui pachet legislativ european, dar şi pe fondul solicitării foarte multor cetăţeni cu privire la finalitatea procesului de transcriere a autovehiculului în Registrul Naţional de Evidenţă”, anunţa, miercuri, şeful Direcţiei Regim Permise, Florin Cătană.

El a menţionat, însă, că acest lucru nu echivalează cu o radiere. Înmatricularea rămâne valabilă, numai că autovehiculul nu mai poate fi utilizat până nu se remediază motivul pentru care a fost dispusă măsura suspendării.

Din 20 mai 2018 problemele depistate la ITP vor fi calificate ca fiind minore, majore şi periculoase. Autovehiculele cu probleme minore, pot trece de ITP, dar celelalte trebuie aduse din nou la inspecţie în termen de 30 de zile, pentru a se stabili dacă necazurile au fost remediate.

Deficienţele minore sînt cele care n-au efect semnificativ asupra siguranţei vehiculului sau impact asupra mediului. Deficienţele majore sînt cele susceptibile să compromită siguranţa vehiculului, să aibă impact asupra mediului sau să-i pună în pericol pe ceilalţi participanţi la trafic. Deficienţele periculoase sînt cele care constituie un risc direct şi imediat la siguranţa rutieră sau cu impact asupra mediului.

Cei găsiţi cu alte deficienţe decît cele minore, pot primi amenzi deoarece nu au timp să se încadreze pentru a avea ITP valabil, putînd depăşi perioada cît inspecţia anterioară e valabilă. Cînd verificările tehnice sînt finalizate se eliberează un certificat în care va fi menţionată perioada de valabilitate a ITP, iar proprietarul va primi un ecuson care va fi aplicat pe plăcile de înmatriculare ori pe plăcile de înregistrare. Şoferii care vor fi depistaţi în trafic cu ITP expirată, sau neefectuată, riscă suspendarea automată a înmatriculării.


Altfel spus pot primi două amenzi deoarece în acest moment conducerea unui automobil care are ITP expirată se sancţionează cu 9 pînă la 20 de puncte-amendă, adică între 1.305 şi 2.900 de lei. Însă aceeaşi sancţiune e valabilă pentru circulaţia cu o maşină a cărei înmatriculare a fost suspendată.

Cel în culpă poate primi două contravenţii ce vor totaliza cel puţin 2.610 şi cel mult 5.800 de lei. În plus, pierd plăcuţele de înmatriculare, astfel că trebuie să transporte maşina pe platformă, ceea ce e o cheltuială suplimentară.

Suprainspecția RAR

Se introduc reguli și pentru descurajarea eliberării ITP pe șpagă, altele decât cele prin care se prevede sancționarea stației care efectuează inspecția.

Astfel, personalul RAR cu atribuții în verificarea inspecției poate modifica rezultatul ITP dacă constată că nu s-a respectat procedura stabilită sau poate anula un ITP emis de o stație. De asemenea, are atribuții de control în trafic pentru verificarea veridicității inspecției. Important de știut este că “Inspecţia Tehnică Periodică se efectuează cu ajutorul tehnicilor şi echipamentelor disponibile, fără demontarea sau îndepărtarea unor părţi ale vehiculului”.

Service-urile care efectuează ITP vor putea și ele să fie supuse unor controale incognito din partea personalului RAR care ar putea utiliza automobile cu deficiențe cunoscute.

Evident, controlul nu se va putea desfășura în condițiile clasice pentru că șpaga este exclusă din discuție, presiunile pentru obținerea ITP incluzând doar rugămințile falsului client.


DEFICIENTE ITP MINORE 2018

Totodată, prevederile recent apărute în Monitor includ și definiții pentru cele trei categorii de defecte, după cum urmează:

  • deficiențe minore: deficiențele care n-au un efect semnificativ asupra siguranței vehiculului sau impact asupra mediului și alte neconformități minore;
  • deficiențe majore: deficiențele susceptibile să compromită siguranța vehiculului, să aibă impact asupra mediului sau să-i pună în pericol pe ceilalți participanți la trafic și alte neconformități mai importante;
  • deficiențe periculoase: deficiențele care constituie un risc direct și imediat la adresa siguranței rutiere sau care au impact asupra mediului.

Banner Description

Articole Interesante

Alte Stiri

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Galerie Foto

Articole Recente