rss

Cum recuperam taxa de poluare incasata in baza OUG 50/2008, care incalca normele europene? Restituirea taxei auto este obligatorie!

Primul pas este inregistrarea unei petitii la Directia Generala de Finante Publice Judetene.

Cum recuperam taxa de poluare incasata in baza OUG 50/2008, care incalca normele europene? Restituirea taxei auto este obligatorie!
Prin aceasta se sustine ca taxa este contrara dreptului comunitar si discriminator si se solicita restituirea ei, actualizata cu dobanda legala pana la data platii.

Reprezentantii Directiei sunt obligati sa raspunda la aceasta cerere in 30 zile.

In situatia in care raspunsul este negativ, cel care solicita returnarea taxei trebuie sa intocmeasca o cerere de chemare in judecata a Directiei Generale a Finantelor Publice pe care o va depune la Sectia de Contencios Administrativ si Fiscal a tribunalului in raza caruia isi are domiciliul.

"Taxa de poluare introdusa de Romania, impusa masinilor la prima lor inregistrare in Romania, contravine legislatiei Uniunii Europene.

Respectiva lege (prin care s-a introdus taxa de poluare la prima inmatriculare, n.r.) are efectul de a descuraja importul si punerea in circulatie a masinilor second-hand cumparate in alte state membre", a decis, in 7 aprilie 2011, Curtea de Justitie a Uniunii Europene de la Luxemburg (CJUE).

Deputatul PNL Tudor Chiuariu, fost ministru al Justitiei, a declarat, ca deciziile Curtii de Justitie a UE sunt executorii si general obligatorii pentru toate Statele Membre, si, in cadrul fiecarui stat membru, pentru toate autoritatile acestuia: Legislative, Executive, Judecatoresti.

Procedura de restituire parcurge una sau doua faze, in functie de pozitia Ministerului Finantelor
, spune Chiuariu.

intr-o prima faza, contribuabilul care a platit taxa va face o cerere de restituire catre Administratia Financiara la care a achitat-o in baza deciziei Curtii si a articolului 110 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene.

Daca Administratia Financiara refuza restituirea taxei, contribuabilul va introduce o actiune la tribunal - sectia de contencios fiscal, care va face aplicarea deciziei Curtii.

Actiunea este supusa taxei de timbru, explica deputatul liberal Chiuariu, membru in Comisia juridica a Camerei Deputatilor.

Termenul general de prescriptie pentru creante bugetare este de cinci ani.

Documentaţia necesara este urmatoarea:

-cererea de restituire a taxei;

-copie de pe chitanţa de plata a taxei;

-original si copie de pe cartea de identitate a autovehiculului eliberata de RAR

- copia va fi certificata cu menţiunea "conform cu originalul";

-original si copie de pe certificatul de inmatriculare a autovehiculului eliberat de Serviciul Inmatriculari din cadrul Instituţiei Prefectului;

-un document din care sa rezulte data primei inmatriculari a autovehiculului in strainatate;

-copie de pe cartea de identitate a persoanei;

-declaraţie pe proprie raspundere cu rulajul mediu anual la data inmatricularii in Romania, exprimat in kilometri;

-expertiza tehnica efectuata de RAR privind deprecierea autovehiculului rulat.

Vezi care este impozitul auto pentru anul 2011 AICI!

Autor: AL
Sursa: Autolatest & MDFX

recuperam, taxa, poluare, incasata, baza, 50/2008, care, incalca, normele, europene, Restituirea, taxei, auto, este, obligatorie