rss

Cum se calculeaza noua taxa auto de timbru 2013

In urma cu cateva zile ANAF a oferit publicului noua modalitate de calculare a taxei auto 2013, taxa care se numeste acum taxa de timbru 2013.

Cum se calculeaza noua taxa auto de timbru 2013

Pentru autovehiculele cărora le corespund normele de poluare Euro 5, Euro 4 sau Euro 3, timbrul de mediu se calculează pe baza emisiilor de dioxid de carbon (CO2) prevăzute la anexa nr. 1, şi a cotei de reducere a timbrului de mediu, prevăzută în coloana nr. 2 din anexa nr. 2, după formula:


Suma de plată = [(A x B x(100 - C)]/100, unde: 


A = valoarea combinată a emisiilor de CO2, exprimată în grame/km mentionate in Cartea de Identitate a Vehiculului;


B = valoarea timbrului de mediu pentru emisiile poluante, exprimată în Euro/1 gram CO2, prevăzută în anexa nr. 1;C = cota de reducere a timbrului prevăzuta in coloana nr 2 din Anexa nr 2 


Pentru autovehiculele din categoria M1 cărora le corespund normele de poluare non-Euro, Euro 1 sau Euro 2 şi pentru care nu este specificată valoarea combinată a emisiilor de CO2, după formula: Suma de plată = [E x D x (100 -C)]/100, unde: 


C = cota de reducere a timbrului prevăzuta in coloana nr 2 din Anexa nr 2;D = cilindreea – capacitatea cilindrica;E = timbrul de mediu, prevăzut în coloana nr. 3 din anexa nr. 3 

1. Taxa auto 2013 (timbrul de mediu) înlocuieste taxa de primă înmatriculare. 
2. Taxa auto 2013 va fi plătită o singură dată atât pentru autovehiculele noi, cât şi second-hand care sunt înmatriculate pentru prima dată în România. 
3. Taxa auto va fi achitatp o singură dată, pe întreaga durată de functionare a autovehiculului. 
4. Taxa auto va fi plătită pentru masinile noi sau second-hand în momentul vânzării acestora. 
5. Cuantumul taxei auto nu va putea depăsi valoarea de achizitie a masinii. În practică, oameni care cumpăra masini mai poluante pe care plătesc 1.000 de euro nu vor mai trebui să achite ca pana acum o taxă auto de 3.500 de euro. 
6. Taxa auto se va aplica masinilor cu maxim 8 locuri. 
7. Taxa auto va fi calculată în functie de emisiile poluante. 
8. Autovehiculele electrice si hibride nu vor plăt taxa auto.


CALCULATOR TAXA TIMBRU 2013 ANAF!

Autor: AL
Sursa: Autolatest

calculeaza, noua, taxa, auto, timbru, 2013