rss

Guvernul BOC a crescut valoarea TVA pana la 24%!

Autolatest prezinta in premiera comunicatul de presa al Guvernului Romaniei cu ocazia cresterii valorii TVAului incepand cu 1 iulie 2010.

Guvernul BOC a crescut valoarea TVA pana la 24%!
Guvernul a aprobat majorarea TVA cu 5%, de la 19% la 24%, in scopul incadrarii in tinta de deficit bugetar de 6,8% din PIB.

Comunicatul oficial al Guvernului Romaniei

Guvernul a aprobat majorarea TVA cu 5%, de la 19% la 24%, in scopul incadrarii in tinta de deficit bugetar de 6,8% din PIB, a anuntat primulministru Emil Boc.

In aceste conditii, acordul cu Fondul Monetar International merge mai departe. Obiectivul nostru este ca miercuri, când se va reuni boardul FMI amânat de luni pentru miercuri tocmai pentru a da ragaz României sasi puna in acord noile prevederi in raport cu decizia Curtii Constitutionale sa avem un rezultat pozitiv de la Fondul Monetar International si implicit, dupa aceea, de la Comisia Europeana, in continuarea acordului pe care România il are cu structurile internationale, a declarat seful Executivului.

Guvernul a avut un dialog intensiv cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala, astfel incât planul avut in vedere sa fie negociat si pus in aplicare, masura de majorare a TVA urmând sa intre in vigoare incepând cu 1 iulie a.c., prin modificarea Codului Fiscal.

"Partea cea mai grea ramâne insa in continuare pe umerii Guvernului, care trebuie sa duca pâna la capat procesul de restructurare in sectorul public, sa continue masurile impotriva evaziunii fiscale, prioritizarea investitiilor si sustinerea activitatii economice si, evident, absorbtia accelerata a fondurilor europene”, a adaugat seful Executivului.

Premierul Emil Boc a subliniat ca Guvernul va aborda cu calm, dar cu maxima responsabilitate situatia actuala si va corela politicile fiscale cu politica monetara a Bancii Nationale a României, astfel incât inflatia sa fie limitata si tinuta sub control, la fel si cursul euroleu.

Atât primulministru, cât si ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, au subliniat ca varianta propusa initial de catre Guvern de reducere a pensiilor cu 15% era cea mai buna pentru economie si pentru incadrarea in tinta de deficit bugetar.

Am in continuare convingerea ca, din punct de vedere economic, solutia propusa de catre Guvern initial era cea mai buna pentru România. Spun asta in contextul in care masura propusa de noi era practic tintita si ataca acolo unde era problema deficitul la bugetul de pensii, ca urmare a derapajelor structurale care sau acumulat, a declarat premierul Emil Boc.

Sustinând ideea primuluiministru, ministrul Sebastian Vladescu a declarat ca masura cresterii TVA: In nici un caz nu o consideram cea mai buna masura pentru România in momentul de fata. Am avut un program in care faceam chirurgie.

Operam acolo unde au fost excesele si unde bugetul României o luase razna. si acest lucru nu nea fost permis. in loc sa ajustam bugetul României in zonele in care el era nesustenabil pe termen lung, acolo unde cheltuielile crescusera absolut irational in doi ani cu 55% la salarii si cu 75% la pensii aceasta capacitate nea fost luata si suntem in situatia in care majoram taxele.

Intrebat de jurnalisti de ce nu sa mers pe majorarea cotei unice, impozitarea pensiilor sau pe cresterea CAS, primulministru a subliniat ca dintre variantele pe care Guvernul lear fi avut la dispozitie, majorarea TVA reprezinta cea mai buna solutie.


Autor: AL
Sursa: Autolatest & guv

Guvernul, crescut, valoarea, pana,