rss

Guvernul PSD a trecut Legea care sanctioneaza înmatricularea unei mașini cu ITP expirat sau dreptul de proprietate nu este transcris în 90 de zile

Guvernul PSD a trecut Legea care sanctioneaza înmatricularea unei mașini cu ITP expirat sau dreptul de proprietate nu este transcris în 90 de zile

Codul Rutier va impune suspendarea de drept a înmatriculării unui autovehicul dacă noul proprietar nu solicită în cel mult 90 de zile autorităților transcrierea dreptului de proprietate sau dacă inspecția tehnică periodică (ITP) este expirată sau anulată.
O aplicație online va permite verificarea stării de înmatriculare, iar șoferii cu ITP expirată au șansa să evite sancțiunea.


În primul rând, înmatricularea unui autovehicul va fi suspendată dacă noul proprietar sau cumpărătorul nu solicită transcrierea transmiterii dreptului de proprietate în termen de 90 de zile de la data dobândirii dreptului de proprietate asupra vehiculului. În prezent, legea stabilește că solicitarea de transcriere trebuie depusă în termen de 30 de zile de la data dobândirii dreptului de proprietate, fără sancțiuni în caz de depășire a termenului.În al doilea rând, ordonanța stabilește că suspendarea înmatriculării va interveni și la expirarea sau anularea inspecției tehnice periodice a vehiculului.


Circulaţia pe drumurile publice a vehiculelor pentru care a intervenit suspendarea înmatriculării va fi interzisă, iar conducerea unui vehicul a cărui înmatriculare este suspendată va fi sancționată cu amendă de 9 la 20 de puncte.


De asemenea, certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori dovada înlocuitoare a acestuia va fi reținută de către poliția rutieră dacă înmatricularea este suspendată. La dezbaterea din Parlament, aleșii au stabilit în primul rând că Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor va trebui să realizeze și să pună la dispoziția publicului, în mod gratuit, o aplicație informatică pe pagina proprie de internet, în scopul de a verifica situația înmatriculării unei vehicul, precum și motivul suspendării înmatriculării acestuia. 
Actul normativ aprobat de Guvern mai stabilește că organul fiscal are obligaţia de a notifica înstrăinarea autovehicului în termen de 5 zile lucrătoare autorităţii competente de înmatriculare, iar aceasta va face menţiunea privind înstrăinarea vehiculului în Registrul naţional de evidenţă a permiselor de conducere şi a vehiculelor înmatriculate, constituit de Direcţia regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor.


Parlamentul a modificat și această prevedere prevăzând că notificarea respectivă trebuie realizată ”în baza solicitării fostului proprietar”. Guvernul a stabilit că la 20 mai 2018 se suspendă de drept înmatricularea autovehiculelor cu ITP expirată sau anulată înainte de această dată.


Parlamentarii au stabilit însă ca suspendarea înmatriculării vehiculelor în această situație să fie realizată ”în termen de 90 de zile” de la data notificării Direcției de Permise de către organul fiscal. Noile prevederi trebuie să fie promulgate de președintele Iohannis și ar urma să intre în vigoare începând cu 20 mai 2018.

sAutor: AL
Sursa: Autolatest & Profit

Guvernul, trecut, Legea, care, sanctioneaza, înmatricularea, unei, mașini, expirat, dreptul, proprietate, este, transcris, zile