rss

In Romania toleranta pentru soferii bauti este ZERO! Peste 0,41 g/l FACI PUSCARIE

Foarte multi soferi din Romania se intreaba atunci cand pleaca in concedii care este limita legala pentru bautura la volan alte tari.

In Romania toleranta pentru soferii bauti este ZERO! Peste 0,41 g/l FACI PUSCARIE

Ei bine domnilor si doamnelor trebuie spus faptul ca Romania, Rusia si Ungaria au cele mai dreastice reguli cand vorbim de bautura la volan.


De fapt Romania are una dintre cele mai mari probleme din Europa cand vorbim de inconstienta soferilor care merg cu masina bauti, la noi sute de persoane mor anual in accidente rutiere datorita soferilor bauti.


Acum in anul 2018 noul Cod Rutier ne arata care sunt cu adevarat limitele tolerantei pentru soferii bauti prinsi la volan fie ca au produs sau nu un accident rutier:În cazul în care îmbibaţia alcoolică este egală sau peste 0,40 g/l alcool pur în aerul expirat (minim 0,80 g/l alcool pur în sânge), fapta constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani sau cu amendă penală. 


În această situaţie şoferul este condus obligatoriu la un spital unde îi sunt recoltate probe biologice pentru stabilirea alcoolemiei. Doar rezultatul oficial al analizei de sânge realizat la o unitate medicală este probă de incriminare penală în instanţa de judecată.


Alcoolemia şi timpul în care această se elimină în cazul unei persoane de 70 de kilograme, dacă a consumat:


- 100 ml votcă - 0,45 grame alcool pur la mie, care se elimină în 3 ore;


- 100 ml palincă - 0,64 grame alcool pur la mie, care se elimină în 4 ore şi 10 minute;


- 100 ml lichior de 30 grade - 0,34 grame alcool pur la mie, care se elimină în 3 ore şi 10 minute;


- o bere de 500 ml - 0,20 grame alcool pur la mie, care se elimină în maxim 2 ore;


- 1 litru de vin - între 1,02 şi 1,37 grame alcool pur la mie, în funcţie de tăria vinului, care se elimină între 7 ore şi 9 ore.BINE DE STIUT:


Contravenţie: când aparatul alcooltest afişează o valoare sub 0,40 mg alcool pur în aerul expirat. Se sancţionează cu amendă şi suspendarea dreptului de a conduce pentru 90 de zile.   


Infracţiune: când aparatul alcooltest afişează o valoare de 0,40 mg alcool pur în aerul expirat sau mai mare. În acest caz este obligatorie recoltarea mostrelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, iar conducătorul auto este condus la o unitate sanitară şi i se întocmeşte dosar de cercetare penală.


Fapta se pedepseşte cu închisoarea de la 1 la 5 ani sau cu amendă. Mai mult, dacă şoferul va fi condamnat pentru comiterea acestei infracţiuni, permisul de conducere se anulează.  


De asemenea, refuzul de vă supune recoltării probelor biologice sau testării aerului este sancţionat cu închisoarea de la 1 la 5 ani.Autor: AL
Sursa: Autolatest

Tags:
limita alcool romania 2018, limita betivi la volan, 0.4 sau 0.8 alcool aer respirat, 1-5 ani puscarie 0.40 alcool la volan, probleme betivi la volan, puscarie si amenda betivi la volan