rss

Noul Cod Rutier 2012! Sanctiuni si reguli noi, alcoolemia de maxim 0.25 g/litru aer respirat

Incepand cu prima luna a anului viitor soferii din Romania primesc un nou Cod Rutier.

Noul Cod Rutier 2012! Sanctiuni si reguli noi, alcoolemia de maxim 0.25 g/litru aer respirat

Acesta este schimbat fata de cel din prezent datorita apraritiei a noi reglementari care aduc confom celor de la Politia Rutiera a unei sigurante crescute a traficului.

Principalele schimbari se regasesc la capitolul sanctiuni unde soferii care gresesc trebuie sa plateasca mult mai aspru greselile lor.

Noul Cod Rutier 2012 si alcoolemia la volan

Propunerile facute pentru un nou Cod Rutier ar duce la modificarea in intregime a acestuia iar principalele schimbari se reflecta in cresterea valorii amenzilor, reducerea alcoolemiei permise de la 0,80 la 0,50 in sange si marirea perioadei de suspendare a permisului de la 90 de zile la 120 de zile. 

Viitorul Cod Rutier este o adevarata amenintare pentru soferii agresivi. Daca legea va fi aprobata in actuala forma propusa, soferii care circula pe contrasens, trec pe rosu sau depasesc limita de viteza legala cu peste 60 km/h pot primi pana la 100 de puncte de amenda. Un punct de amenda este echivalentul a 10% din salariul minim pe economie. 

In conditiile in care salariul minim va creste de la 670 la 700 de lei in 2012, cea mai mare amenda incasata de un sofer ar putea ajunge la 7000 de lei. Trecerea pe rosu ar putea fi sanctionata cu o amenda de 1500 de lei iar soferii care imprumuta masini unei terte persioane sunt responsabili din punct de vedere legal. 

Alcoolul la volan – maxim 0,25 g/litru pe etilotest 

Cei care se urca sub influenta bauturilor alcoolice la volan nu vor mai fi deloc menajati de lege. Scaderea alcoolemiei legale de la 0,80 la 0,50 in sange determina o modificare a alcoolemiei respirate in aer de la 0,40 g/litru la 0,25 g/litru. Astfel, daca soferii au mai mult de 0,25 g/litri alcoolemie la proba cu etilotestul vor suferi sanctiuni drastice si vor avea suspendat permisul 4 luni de zile, fara posibilitatea de reducere a suspendarii. 

Viteza excesiva suspenda permisul 4 luni 

Soferii care depasesc cu peste 60 km/h viteza legala permisa, cei care nu respecta indicatiile de cale ferata sau cei care comit alte infractiuni grave in trafic vor avea permisul de conducere suspendat 120 de zile. Mai mult, acesti soferi ar putea fi verificati psihologic la cererea agentului de circulatie. Soferii implicati in accidente grave, cei care sunt prinsi consumand bauturi alcoolice la volan sau cei cu probleme de sanatate ar putea reface examenul medical si cel psihologic. 

Examen pentru mopede cu o cilindree mai mica de 50 cmc 

Noul Cod Rutier propune introducerea examenului de permis pentru vehiculele cu o capacitate cilindrica sub 50 cc. O propunere care vine in ajutorul celor ce aspira la obtinerea permisului de conducere este delimitarea examenului oral de cel practic. Astfel, soferii aspiranti care iau examenul teoretic si cad traseul nu vor mai fi nevoiti sa reia examenul oral timp de 12 luni, urmand sa fie verificati doar la proba practica.

Condusul agresiv este sanctionat cu suspendarea permisului 

Asa numitii „soferi agresivi” vor avea de furca cu noul Cod Rutier. Viitorul pachet legislativ consemneaza ca un comportament agresiv la volan efectuarea in mod voluntar a unor manevre excesive la volan. Aceste manevre sunt pedepsite cu suspendarea permisului pe o perioada de 30 de zile. 

Printre manevre sunt identificate: depasirea succesiva prin deplasarea de pe o banda pe alta (slalom printre masini – n.r.), intoarcerea prin folosirea franei de mana, plecarea de pe loc prin demarare excesiva (cu scartieturi – n.r.), intimidarea altor participanti la trafic prin nerespectarea distantei regulamentare (spate/fata, lateral).Autor: AL
Sursa: Autolatest

Noul, Rutier, 2012, Sanctiuni, reguli, alcoolemia, maxim, g/litru, respirat