rss

Politia Rutiera poate din nou sa foloseasca radare ascunse-Creste siguranta rutiera

Polițiștii pot folosi în continuare radare care nu sunt amplasate în locuri vizibile, pe masini inscriptionate.

Politia Rutiera poate din nou sa foloseasca radare ascunse-Creste siguranta rutiera

Parlamentul României a votat la jumătatea lunii mai o modificare majoră la Codul Rutier, care prevedea că polițiștii nu vor mai avea dreptul să monteze radare pe mașini care nu sunt inscripționate și pe mașini care nu sunt vizibile pentru șoferi.
În plus, legea respectivă prevedea că polițiștii sunt obligați să poarte uniformă specifică și să folosească radare pistol doar la cel mult 10 metri depărtare de mașina de poliție.


Teoretic, legea ar fi intrat în vigoare după ce ar fi fost promulgată de președinte și publicată în Monitorul Oficial.


Cu toate acestea, președintele Klaus Iohannis a contestat legea la Curtea Constituțională a României (CCR), iar instituția a anunțat în această săptămână că legea votată de Parlament este neconstituțională.În urma acestei decizii, legea votată de parlamentari la jumătatea lunii mai nu va intra în vigoare.


Anterior, polițiștii rutieri au criticat dur proiectul de lege care prevedea instalarea de panouri cu cel puțin 500 de metri înainte de locul în care se folosesc radare.


CE SPUNE LEGEA?


"Dispozitivele destinate măsurării vitezei se instalează exclusiv pe autovehicule care prezintă înscrisurile și însemnele distinctive ale poliției rutiere.


Dispozitivele mobile, de tip pistol, destinate măsurării vitezei se utilizează la o distanță maximă de 10 metri de autovehiculele care prezintă înscrisurile și însemnele distinctive ale poliției rutiere.
Se interzice utilizarea dispozitivelor de măsurare a vitezei din autovehicule care nu prezintă înscrisurile și însemnele distinctive, de către polițiști care nu poartă uniforme, cu înscrisuri și însemne distinctive(...) şi care nu sunt amplasate în locuri vizibile", este precizat în propunerea legislativă.Autor: AL
Sursa: Autolatest & Avocatnet

Tags:
radare politie, radare la panda politie, masini radar neinscriptionate, gaboi la panda radar, radar pistol rutiera raza actiune, legea politiei radar ascuns, radare politie, radare mobile politie, radare fixe politie, cod rutier, soferi, depasire viteza, amenda rutiera, plata amenda, politisti