rss

Test cu Renault Fluence si noua transmisie 2012 EDC Getrag 6DCT250

Asa cum aminteam intr-un test precedent Renault face parte din alianta Renault-Nisssan-Infiniti-Samsung si vine sa ofere in anii care urmeaza o noua imagine tehnologica in Europa.

Test cu Renault Fluence si noua transmisie 2012 EDC Getrag 6DCT250

Spunem imagine tehnologica deoarece toata lumea stie ca la capitolul masini avantgardiste din punct de vedere tehnic francezii s-au situat aproape tot timpul in spatele marcilor germane precum VW sau Opel.


De aceasta data strategia Renault implica investitii de ordinul miliardelor de euro in dezvoltarea de noi tehnologii care sa faca masinile cu rombul pe capota mult mai atractive.


Primul pas este evolutia motoarelor


Daca din punct de vedere al design-ului si al dezvoltarii de caroserii noi Renault este creditat drept un pionier in Europa (vezi gama Espace si Scenic), pasul urmator in pastrarea cotei de piata este dezvoltare unei noi serii de motoare.


Acestea si-au facut deja aparitia pe piata sub numele de TCe si dCI II, respectiv motoarele pe benzina supraalimentate cu injectie directa precum 1.2 TCe sau 1.4 TCe testat de echipa Autolatest pe modelul Megane Sport Edition TCE (vezi Emisunea Autolatest AICI). La capitolul diesel revolutia a inceput in urma cu 4 ani cand francezii au dezvoltat primul diesel dCI de doi litri care a echipat noua Laguna. Acesta ofera o putere maxima de 180 CP si este echipat cu o distributie pe lant detalii care ofera o anduranta de minim 250.000 de km.


Dupa acest 2.0 dCI a urmat micutul 1.6 dCI care ofera 130 CP si este considerat de presa din Germania drept cel mai bun motor diesel din lume la clasa de 1.5-1.6 litri.


Asemenea fratiorului sau si noul 1.6 dCI are o distributie pe lant si o garantie de fiabilitate de minim 250.000 de km.


Pasul II este reprezentat de transmisia EDC 2011


Pentru a continua aceasta evolutie remarcabila Renault arunca in lupta prima cutie de viteze semi-automata numita EDC.


Multi au venit inca din prima clipa sa critice aceasta noua cutie de viteze cu gandul evident la vechea si arhaica transmisie CVT care a echipat toate modelele Clio si Megane din ultimul deceniu. Chiar si asa, noi cei de la Autolatest dorim sa reamintim faptul ca Renault a fost primul producator din lume care a echipat o masina in anii '60 cu o transmisie automata elecronica. Modelul in cauza era venerabilul Renault 12 dupa care a fost construita si mioritica Dacia 1300.


EDC 2012


Timpul a trecut si clientii de Renault au sesizat lipsa unei transmisii automate modern in gama francezilor de unde si vanzarile foarte mici la acest capitol. Pentru a scapa de aceasta rusine Renault se aliaza cu cel mai bun constructor de transmisii manuale din lume, compania germania Getrag si realizeaza una dintre cele mai bune cutii semi automate din prezent.


Aceasta se numeste EDC sau GETRAG Powershift  6DCT250 si vine sa concureze cu succes transmisia DSG a celor de la VW si PoweShift de la Ford. Fata de acestea Renault ofera noua cutie DSG cu un pret de achizitie cu pana la 1.000 euro mai mic si performante mult mai bune.


Si aici am fost oarecum criticati ca tinem partea celor de la Renault insa nu trebuie sa uitam ca am parcurs mii de km atat cu DSG6 si DSG7 insa si cu acest EDC. Rezultatul este unul foarte bun pentru Renault din prisma faptului ca avem garantia de fiabilitate Getrag (toate cutiile manuale ale masinilor BMW sunt Getrag) si prformante daca nu mai bune decat ale unei DSG7 cel putin identice.


Timp de raspuns


Dupa parcurgerea a mai bine de 1500 de km in Romania putem relata ca noua cutie este deosebit de eficienta fie ca vorbim de mersul in oras sau pe serpentine. Momentul unde noua EDC este superioara unei transmisii DSG a celor de la VW este atunci cand trebuie sa coboram un munte si transmisia efectueaza o frana de motor asemenea unei cutii manual.


In mersul pe autostrada la o viteza de croaziera de 130 km/h turatia motorului nu depaseste 2.500 rpm, nivel optim pentru un consum mediu de 5.6 litri. Daca se ruleza constant cu o viteza de croaziera de 90 km/h consumul scade pana undeva in jurul valorii de 4.3 litri. Daca se opteaza pentru un astfel de parcurs cu cei 60 de litri de motorina se parcurg fara probleme peste 1200 de km.


Cei care doresc performante pot introduce cutia in modul sport care este de fapt poarta din stanga pozitie Drive fara a actiona manual una dintre trepte. In aceasta pozitie cutia schimba realmente in zona rosie a turometrului si permite soferului un comportament sportiv.


PRO


Pret de achizitie competitive, motor diesel dCI care se comporta admirabil cu noua cutie, transmisie realizata de Getrag


CONTRA

Motorul diesel de 1.5 este economic insa nu si foarte puternic, probleme de mentalitate in alegerea unui transmisii EDC


 


Vezi Emisunea Autolatest cu masina de fata AICI!Autor: AL
Sursa: Autolatest


CAUTA IN TESTDRIVE

GALERIE FOTO TESTDRIVE

Test efectuat la: 3.02.2012 | 12:00 EET

SPECIFICATII TEHNICE TEST DRIVE

Test efectuat la: 3.02.2012 | 12:00 EET

  Fluencepct
MOTOR/ENGINE MOTORL4 Diesel
CAPACITATE (cmc)1461
PUTERE MAXIMA (cp/rpm)110/4000
Moment motor (Nm/rpm)250/1750
DIMENSIUNI LUNGIME (mm)4618
LATIME C(mm)1809
INALTIME(mm)1450
GREUTATE (kg)1319
PERFORMANTE V Max (km/h)185
0-100 km/h (secunde)11.9
Consum Mediu (litri)5.6
PRET fara TVA (euro)14.657
cu TVA (euro)18.300
CAROSERIE Habitaclu10
Calitate de Fabricatie9
Echipare Standard9
Portbagaj10
CONFORT Confort Rulare10
Scaune fata/spate10/9
Climatizare9
Zgomote8
DINAMICA Rafinament Motor7
Reprize8
Consum10
Tractiune9
Franare10

Alte teste

Ultimul test efectuat la: 31.03.2020 | 12:00 EEST